Auteur: Joep Schrijvers

Bron: Skepter 14(2), juni 2001

Hoe word ik Goeroe

Een minicursus in tien stappen

Welkom in deze kleine cursus 'Hoe word ik goeroe?'. U zet hiermee een goede stap. Gefeliciteerd! Want uw grootste wens gaat in vervulling: ook ú gaat goeroe worden. Snel en simpel. Ik leer u daarvoor een eenvoudig stappenplan. Doorloop het pad en u verwerft het goeroeschap. Het is een doortimmerde methode, omdat hij gebaseerd is op eeuwenoude praktijkervaring van vele goeroes en aspirant-goeroes. Goereren kun je leren.
Voordat u met de stappen begint eerst wat basiskennis. Een goeroe (vrouwelijk: goerin) is iemand die met gebakken lucht minimaal fl. 30.000 (bijna 15.000 euro) per dagdeel verdient. Het motto van onze cursus is niet voor niets: met hoop verdien je een hoop. Goeroes hebben volgelingen en leerlingen. U gaat dus school maken. En dat kan overal. Want goeroes zijn werkzaam in de 'spirituele' wereld maar ook in die van de managementconsultants en de bedrijfsadviseurs. U heeft dus keuze uit een breed werkterrein. Eigenlijk kunt u overal aan de slag, overal waar onzekerheid heerst. Want wat u biedt, is redding.

De tien stappen

Wie goeroe wil worden, moet tien stappen zetten. Eigenlijk negen, omdat de laatste stap, de 'wow-stap', permanent is. Het is van belang dat u elke stap in rust neemt en met vol bewustzijn. U krijgt het hoogste rendement als u veel oefent. En wanneer u weerstand ervaart bij een stap - u bent het er niet mee eens of u vindt het flauwekul - bedenk dan dat u écht op de goede weg bent. Weerstand is een oefening in overgave en loslaten, een fase in uw eigen proces. Succes!

Stap 1: turning point

U zult als een authentieke goeroe bij uw leerlingen en volgelingen moeten overkomen. Dat betekent dat u afscheid moet nemen van uw gewone bestaan. Veel goeroes hebben een breuk in hun leven ervaren: een zware depressie, een overlijden, een verloren liefde. Dat is hun keerpunt geweest. Gelukkig hebben de meeste mensen elke 2,7 jaar wel een life-event, een ingrijpende gebeurtenis in hun leven. Dus een beetje dertiger en veertiger heeft al zo'n 10 tot 14 turning points meegemaakt. U heeft dus keus! Kies er een uit die veel voor u betekend heeft en maak deze tot úw keerpunt. En mocht u niks vinden, zoek dan wat in vorige levens of verzin desnoods wat.

Stap 2: Beproeving!

De naarste stap is vroeg in deze methode. U moet herboren worden en uw eigenste autonomie ontdekken. U gaat de verleidingen van het leven te boven komen. Pas in stap 10 mag u weer vallen voor de hebzucht, de geilheid en de ijdelheid. Maar niet nu als leerling. Er zijn diverse praktijkopdrachten mogelijk. Een zeer bekende oefening is om veertig dagen in een woestijn te gaan zitten. Moet u eens zien wat voor duivels en

demonen u tegen komt! Of als u het wat eigentijdser wilt aanpakken, ga dan een half jaar in aandelen handelen op de technobeurs. Kortom, kies uw hel en stel u op de proef.

Stap 3: Het licht

U moet in uw rol als goeroe hoop bieden, niets meer en niets minder: hoop op een betere wereld, hoop op verlossing, hoop op succes, hoop op geluk, hoop op... - You name it, babe! Want niets werft zo goed onder angstige mensen als een wenkend perspectief. Een handige oefening is het maken van een 'mood board'. Neem een stuk karton, een stapel tijdschriften en maak een collage op het karton. Zorg vooral dat u zonder veel na te denken foto's en teksten uit de tijdschriften knipt die u met 'Het Licht' associeert. En kijk wat uw 'mood board' u zegt.

Stap 4: Het verhaal

U bent na uw mood board toe om uw 'verhaal' te maken. U gaat uw belangrijkste 'buzzwords' ontwerpen. Dit is een belangrijke fase omdat uw leerlingen en volgelingen hun ervaringen hiermee gaan ordenen. Een aantal klassiekers zijn: ziel, kern en groei. Meer recente buzzwords zijn: trilgetal, kernkwaliteit, communicatieve zelfsturing, evidence based. De beste concepten geven een positief gevoel: Hoop! Schrijf in deze stap uw boek, uw bestseller.

Stap 5: De claim

De ware goeroe is onschendbaar. U gaat zich indekken tegen kritiek. Want er liggen veel sceptische mensen op de loer die u willen affakkelen. Als u dus een halvegare professor op de kop kunt tikken, heeft u een buitenkansje. Het front ligt dan niet meer tussen u en de wetenschappelijke wereld maar tussen die prof en die wereld. Laat hem of haar maar vechten. Ook is het handig om kritiek en weerstand tot onderdeel van uw methode te maken. Wie uw methode ontkent, bewijst de waarheid ervan. Een voorbeeld: weerstand tegen de freudiaanse theorie wordt verklaard door diezelfde theorie en ondersteunt

daarmee de juistheid. Tenslotte kunt u ook nog beweren dat uw boodschap gewoon van boven komt en dat je deze alleen kunt horen als je de rationele kritiek loslaat. Simpel.

Stap 6: Het ritueel

U zult regelmatig moeten optreden. Uw volgelingen willen u zien, horen en voelen. Maak er een mooi hocus-pocus-event van, vol magie, en laat ze smullen. Rituelen zijn daar uitermate geschikt voor. Zij hebben hun wortels immers in die magie. Een paar suggesties: leg rollen vast, leg teksten vast. Laat u goed adviseren over uw kleding. Werk met speldjes voor op de revers of gebruik kralenkettinkjes. U doet uw leerlingen daar een groot plezier mee. Zij gaan zich immers een gemeenschap voelen.

Stap 7: Het pad

Om uw leerlingen daadwerkelijk te helpen, ontwikkelt u in deze zevende stap een 'stappenplan'. Daarmee krijgen ze het gevoel dat ook zij 'Het Licht' kunnen bereiken - uiteraard onder uw begeleiding en die van uw eventuele eerste medewerkers. Inmiddels weten we de eigenschappen van succesvolle paden. Zorg dat de eerste stap altijd de uitgangssituatie van de leerlingen weergeeft. Dus als u met uitgebluste mensen werkt, is stap één altijd: uitgeblust zijn. Datgeeft de burger moed. Want ze weten dan dat zij met alle onzekerheid en sores gewoon samen op weg zijn. Kies een aantal mooie heilige getallen als drie, vijf, zeven, tien of twaalf. Dan blijft u in aloude tradities. En lukt het u om een stappenplan van materie naar geest te maken, dan zit u gebeiteld. Want veel mensen willen niets liever dan ontsnappen aan het alledaagse materiële tranendal.

Stap 8: Het imago

Het wordt langzamerhand tijd om het verlangen van de leerling naar u te vergroten. U zult in deze stap hard werken aan uw imago en charisma. U kunt verschillende kanten op. Enkele traditionele imago's zijn: de Heler, de Magiër, de Wijze, Liefde. Maar u kunt zich ook een nieuw imago's aanmeten, zoals Inspirerend Leider, Natuurlijk Ondernemer, Volhardend Sporter. Essentieel is dat de mensen hun verlangens op u kunnen projecteren en in u zien wat ze eigenlijk willen. Zo maakt u uw leerlingen op een doeltreffende manier van u afhankelijk.

Stap 9: De leerling

De mooiste stap en ook de moeilijkste is om ware macht uit te oefenen op uw volgelingen. Dat doet u door ze onzeker te maken en u aan te bieden als redder. Deze stap heet ook wel de Jezus-stap. Iedereen (op zeer kleine uitzonderingen na) wordt geregeerd door angst gekweld: faalangst, afwijzingsangst en doodsangst. Uw taak is om de aanwezige angst te vergroten en de controle op de reductie ervan over te nemen. Dat laat u in gesprekken weten. U zegt bijvoorbeeld tegen een faalangstig typje: 'je vindt het moeilijk, hè, dit werk. Want er kan veel mis gaan.' U zult zien, dat zo iemand direct de angst voelt opkomen. Dan moet u hoop geven, u zegt dan iets als: 'Maar jij kan stappen maken. Dat zie ik!' De leerling kijkt verwachtingsvol naar u op. Maak het dan af met: 'en dat gaan we samen doen. Jij en ik. Jij gaat stappen zetten!' Dit voorbeeld laat zien dat u uw empathische vermogens aanwendt om de leerling er onder te houden.

Stap 10: Wow!

Yes, mmm, ohhh, wow. U bent goeroe. U heeft alle stappen gezet en bent begonnen aan de eeuwigdurende fase van het 'Wow'. Wanneer u elke stap met voldoende resultaat afsluit, krijgt u uw certificaat en wordt u ingeschreven in het register van goeroes.

Na de stappen

Zijn er nog mogelijkheden na deze cursus? Ja, die zijn er. U kunt bijvoorbeeld lid worden van de beroepsvereniging, de NGGG: Nederlands Genootschap van Geregistreerde Goeroes. Deze biedt u vele voordelen zoals na- en bijscholing, goeroeproducten met korting (magnetisch bretels voor managers nu 15 procent discount), het internationale vakblad The Guru Gazette, master classes, erotische uitwisselingsprogramma's, korting bij de aanschaf van Rolls Royces, en niet te vergeten het pas opgerichte Personal Finance Service Center om uw verdiensten uitstekend te laten renderen.
Succes met goereren.


Verder lezen:

L. Karsten & K. van Veen. (1998) Managementconcepten in beweging: tussen feit en vluchtigheid. Een mooie studie naar de functie van en trends in managementconcepten zoals 'lerende organisatie', 'business process reengineering', 'employability'.
A. Storr (1996) Reuzen op lemen voeten (zie Skepter, september 1997; herdrukt 1998).
R. ten Bos. (2000) Fasion and Utopia in Management Thinking. Een filosofische reflectie op het modieuze denken in de managementwereld. Voor een meer welwillend perspectief op managementgoeroes.

Dr. Joep P.M. Schrijvers werkt bij The Vision Academy, het opleidingsinstituut van The Vision Web, een ICT-bedrijf gespecialiseerd in e-business.


Naar boven

Home